FitFree Vilvoorde

Vilvoorde atletiekclub organiseert samen met de stad Vilvoorde een pilootmodule FitFree tijdens de eerste maanden van het jaar. In totaal nemen 48 nieuwe leden deel aan de conditietrainingen, die tweemaal per week in circuitvorm worden aangeboden.
Sofie Vanden Broeck fungeert er als begeleider. Met haar ruime atletiekervaring, een lerarenopleiding en een grote portie enthousiasme weet ze de deelnemers telkens opnieuw te boeien.

“In het begin was het wat zoeken naar de juiste methodiek om de circuittrainingen aan te bieden. Al gauw kwamen we tot een opstelling van 18 standen waarbij afwisselend de benen, de armen en de romp geoefend worden. Vanuit de federatie werden kijkwijzers aangereikt: fiches waarop de oefeningen staan afgebeeld met wat uitleg er bij. Er is ook bij elke oefening een moeilijkere en een gemakkelijkere versie voorzien”, aldus Sofie.

“De deelnemers werken telkens per 2 aan één stand. In de eerste helft van de periode werd de oefening gedurende 1’ uitgevoerd, waarna de partner de oefening uitvoerde en er gewisseld werd van stand. Nadien zijn we overgestapt naar een systeem van 1’30” uitvoeren om de intensiteit wat op te voeren.”

Het publiek is een goede mix: jong en oud, mannen en vrouwen nemen deel aan FitFree. De jongste deelnemer in Vilvoorde is 15 jaar, de oudste 68.

“Het is heel leuk om die sessies te begeleiden”, aldus nog Sofie. “De mensen zijn heel enthousiast. Alles mag, niets moet. We forceren niemand in de oefeningen. Ieder werkt op eigen tempo en volgens de eigen mogelijkheden. Dat is een belangrijk motto.
We zien ook dat een aantal mensen slechts één maal per week deelnemen aan de sessies. Ook dat kan. Ze combineren dat dan met een jog- of een wandelsessie op een andere dag.”

De eerste module wordt in Vilvoorde afgesloten op 3 april. De tweede module start er op 22 april met een Fartlek-invuling waarbij de deelnemers kunnen kiezen tussen wandelen of joggen, gecombineerd met conditieoefeningen.

“We hebben in Vilvoorde een publiek dat echt wel start met sporten of al lang geen sport meer gedaan heeft. Vaak ook mensen die niet meer kunnen joggen of het joggen op zich niet zo leuk vinden. Voor hen voorzien we een fartlekmodule met wandelen. Daarvoor trekken we de natuur in, waar we zoveel mogelijk gebruik zullen maken van natuurlijke hindernissen om de conditie te verbeteren.”

Via deze link kan je een impressie krijgen van de circuitsessie in Vilvoorde: http://youtu.be/XuULr83B2h8

Nos associés